Friday, January 18, 2013

De kip of het ei ?

Wilde kippen, hanen en kuikens zijn werkelijk alomtegenwoordig op Kauai. Geen enkele plaats is heilig voor de Kauaiaanse wilde kiekens. Zelfs op de sjiekste golfterreinen lopen er kippen rond te scharrelen.

De kippenplaag is het gevolg van het gebrek aan een natuurlijke vijand voor de kip. In 1883 is er wel een poging geweest om een natuurlijke vijand te introduceren. Een schip had namelijk een kooi vol met mangoesten bij (soort van wezel). Maar deze mangoesten hebben Kauai nooit levend bereikt, volgens de legende beet 1 van die mangoesten in de vingers van een scheepsknecht die de kooi wou oppakken. Uit woede kieperde deze man de kooi met mangoesten de oceaan in. Einde verhaal.

In de filosofische vraag :"Wie was er het eerst de kip of het ei ?" wordt de rol van de haan schaamteloos over het hoofd gezien. (het is maar een kleine bijrol, maar toch) Als een soort van zoete wraak ... voor het niet vermelden van zijn naam ... kraait meneer de haan overal ter wereld iedere morgen ontiegelijk vroeg de hele buurt wakker.


Niet echt een probleem als er slechts 1 buurman, 1 examplaar heeft. In Kauai echter loopt het vol met wilde hanen. Op het kampeerterrein in Waimea zitten er zelfs iedere nacht 3 examplaren in de boom boven mijn tentje.

Als er dan 's morgensvroeg 1 haan zijne megafoon openzet, is het hek van de dam. Ieder exemplaar in het dorp moet dan zijn zegje doen, zodat er een ware symfonie door Waimea galmt.

Qua geluidssterkte spannen de 3 hanen in de boom boven mijn hoofd natuurlijk de kroon, maar de andere hanen in de wijde omtrek volgen meteen als een soort van echo in de verte. Zodat er eigenlijk een non-stop Kukeleku-geluidstapijt over het dorp gespannen wordt ... bye bye rust en stilte.

Tussen 4 en 6 's morgens valt er dan ook niet veel te slapen.


De hanen en kippen zien er trouwens opvallend gezond uit, hoewel ze zowat alles wat eetbaar is opeten.  Zo is er een kip in de tuin van de jeugherberg, die systematisch het kattenvoer komt oppikken. Totnogtoe gedoogt de kat dit wapenfeit. Al jaagt de poes, die kip wel af en toe de keuken in ... met hilarische toestanden tot gevolg. Krijg zo'n "kieken in paniek" maar eens de deur uit !

Qua rariteiten ... zijn er zelfs de kanibaalkippen die "chickenwings" opeten ... die bij de lokale fastfoodketen rondslingeren. Ook in de souvenierswinkels worden de kippen niet vergeten ... zo zijn er t-shirts met Kauai kip, sleutelhangers en andere prullaria.


Er zijn ook schilderijen van de Kauaiaanse tweevoeters. De kip tot kunst verheven. Hyperlink naar
Schilderijen van de Kauai kip, klik hier

Ook een mooie uitspraak aangaande de kip gezien :"A chicken doesn't think, a chicken knows everything". Denk daar maar eens over na,  de volgende keer dat ge de kiekens in uwen hof gaat voederen.


Moraal van het verhaal ... mensen die allergisch zijn aan hanengekraai en wegstuivende kippen kunnen dus best geen reis boeken naar het kiekenparadijs Kauai ! (of probeer misschien eens clandestien een kooi met mangoesten aan wal te brengen, maar pas op voor uw vingers)

No comments:

Post a Comment