Thursday, January 31, 2013

Wally de walvis

Het is walvisseizoen ! Van december tot mei komen de bultrugwalvissen naar Hawaii. Helemaal uit het verre Alaska zwemmen ze in twee maanden tijd naar het exotische Hawaii. Waarom al die moeite zou je zeggen ? Simpel, "for a romantic get together !" De bultruggen komen naar Hawaii om te relaxen en te paren. Zoveel verschillen de bultruggen dus niet van de mensen.  Ze komen ook voor de geboorte van de baby bultruggetjes (de walvissen hebben dus een Hawaiiaans paspoort :-). 

Maui is 1 van hun favoriete bestemmingen, vooral de zuidkust van Maui is "the place to be" voor een beetje mondaine bultrug. Het m'as-tu-vu gehalte is ook vrij groot. De mannetjes vechten onder elkaar een robbertje uit ... voor wie de mooiste vrouwtjes krijgt. Dit gebeurt door liedjes te zingen, uit het water te springen,  met hun staart op het water te slaan ... of andere aandachttrekkerij.



 In de gehuurde Jeep van de Nederlandse neurochirurg Bon uit Scheveningen ben ik naar Kihei gereden. Daar ben ik om 12 uur 's middags op een zodiac boot gesprongen om de walvissen in aktie te zien. Bon had een Canon camera bij met paparazzi lens :-), zijn foto's van de walvissen waren dan ook 1ste klas.

De meeste mensen gaan in de morgen op walvissenzoektocht omdat het water dan het kalmst is. Ik had geluk ... het water was super kalm in de namiddag en we waren maar met 7 mensen op de zodiac (plaats voor een 25tal mensen). Voor de rest waren er eigenlijk geen boten op het water ... dit verraste me wel een beetje, want in Kihei staat het vol met toeristen hotels.

 We konden met de boot zelfs, dankzij het kalme water, dichtbij Molokini komen (op 5 meter afstand) Molokini is te zien op onderstaande foto, deze maanvormige vulkaankrater in zee is een snorkelparadijs. Ik heb er niet gesnorkeld, maar we zagen er wel talloze kleurrijke vissen zwemmen vanaf de boot.


Ik was  aangenaam verrast door het aantal bultruggen die vlakbij Maui zwemmen. Als je over het wateroppervlak staarde was het niet zo moeilijk om een walvis te spotten. Ofwel zie je de fontein van water die ze uitblazen als ze ademen, ofwel zie je hun staart of vin boven water komen.

Met de zodiac vlogen we vervolgens over het water, in de richting van de fontein van water. Eens dichtbij de walvis zette de kapitein de motor stil en hoorde je de bultrug ademen. De kapitein liet ook een microfoon in het water zakken, zodat we het geluid dat de walvissen maken onder water konden horen. Hij vertelde dat er zelfs een website is waar je de walvissen van Maui live kunt horen (klik hier voor die website).

Ik vroeg aan de kapitein :"Do they also jump out of the water". Ik had het nog maar net gezegd of in de verte sprong er een exemplaar de lucht in. Nadat we deze springende walvis ingehaald hadden, liet hij nog zeker een stuk of 10 keer zijn schoonspringkunsten zien. 10 points of the Belgian jury !



 Wanneer de 2 uur walviskijken er bijna op zaten, kwamen we nog in een groep vechtende mannetjes terecht. Ze gaven een prachtig natuurspektakel ten beste. Met hun vinnen sloegen ze op het water en ze maakten briesende geluiden naar elkaar toe. De groep macho-walvissen kwam zelfs nog bijzonder dicht bij de boot. Officieel mag je de bulruggen maar tot op 100 yards (91 meter) benaderen, maar als de bultruggen naar de boot zwemmen ... ja, dan komen ze korterbij natuurlijk. Wat een majestueuze wezens !

De walvis tour was bijzonder geslaagd ! Het leukste vond ik eigenlijk nog ... toen de kapitein full speed van jetje gaf terug naar de haven ... het leek wel of we over het water vlogen met de zodiac !


No comments:

Post a Comment