Saturday, February 16, 2013

Maui

Maui heeft volgens mijn bescheiden mening de meest sexy naam van al de Hawaii eilanden. Print Maui op een t-shirt, zet er een wuivende palmboom langs en je hebt een cool t-shirt. Maakt het eiland zijn reputatie van cool surfeiland waar ?

Om eerlijk te zijn toen ik er voor het eerst landde, midden januari ... waren de eerste indrukken van Maui niet zo paradijselijk als ik mij had voorgesteld. Kahului de stad waar de internationale luchthaven ligt, is een stad als dertien in een dozijn in de USA. Er is een haven met industrieterrein en langs de hoofdweg ligt het vol met shopping malls, fastfoodketens en starbucken.

Desalniettemin deze eerste indruk ... ben ik na een drietal weken op het eiland, toch even veel van Maui gaan houden als van Kauai. Het is gewoon een heel ander eiland, met zijn eigen "flavour".  

wil je inzoomen op Maui ? klik op het kaartje

 Maui is heel overzichtelijk je hebt de twee vulkanen links en rechts en in het midden is er de vallei. Vandaar ook dat het de "valley island" wordt genoemd. Als je rond de twee vulkanen rijdt en in het midden kruist, beschrijf je een soort van acht figuur op het eiland. Ik heb deze oneindige "Maui-acht"  helemaal verkend met de Nederlander Bon, uit Scheveningen.


Bon was de ideale chauffeur, als neurochirurg is hij gewend om lange tijd uiterst geconcentreerd te werk te gaan. Dit kwam uitstekend van pas bij de "road to Hana". Dit is een buitengewoon bochtige weg langs de noordoostelijke kust van Maui. Veel mensen worden er wagenziek door het vele draaien en keren.

De dag waarop we van plan waren om deze fameus kronkelende slangenweg  aan te snijden, waren er toevallig huizenhoge golven bij Jaws ... Dit is een plek aan het begin van de road to Hana. We waren dan ook tot drie uur 's namiddags blijven foto's maken van dit natuurfenomeen. Hierdoor hadden we maar een beperkte tijd voor zonsondergang (half zeven 's avonds) ... om de lus rond de Haleakele vulkaan te volmaken.

Ik ben ervan overtuigd dat we een nieuwe best-tijd hebben neergezet op het traject rond de vulkaan. Bon sneed de bochten aan met een precisie, zoals hij met een scalpel de hersenen opereert, vlijmscherp stuurde hij de Jeep rond de talloze bochten. Omdat we zo laat aan de weg begonnen waren, was het vrij rustig op de baan en kon Bon de Jeep de sporen geven.



Het leek wel of we in de rally van Monte Carlo zaten, met zijn bochtige bergweggetjes. Bon zei nog :"als copiloot Tom, moet je zeggen welke bocht er komt :-)". Met de vlam in de pijp scheurden we dus door dit sappig groene regenwoud. De kleuren groen spatten gewoon van de bergruggen ... en hier en daar waren er idyllische watervalletjes. En route nam Bon nog enkele foto'tjes met zijn Sony compactcamera. Ik zat zonder fotomunitie, want de batterij van mijn camera had het al begeven door de veelvuldige surfkiekjes bij Jaws.

De foto's die je ziet bij dit blogverhaal, heb ik van het internet geplukt.


Eenmaal voorbij het dorp Hana kom je in een totaal ander landschap terecht. De "onderkant" van de lus terug richting centrale vallei ... is van totaal andere makelij. Het uitbundige regenwoud maakt plaats voor een soort van wijds Afrikaans savannelandschap, met hier en daar korte, breed uitwaaierende bomen. Wat een metamorfose ondergaat het landschap op korte tijd !

We rijden de zonsondergang tegemoet op dit deel van het Haleakele traject. Op bepaalde stukken zie je nog de zwarte lava velden, getuigen van relatief recente uitbarstingen. 

De andere kant van de acht hebben we op een andere dag gedaan. Richting het westelijk gelegen Lahaina rij je door een dor woestijnlandschap, eens voorbij Lahaina staan enkele mastodonten van toeristenhotels. Eens je die megahotels en golfterreinen gepasseerd bent, en de bovenkant van de westelijke lus inrijdt ... begint het landschap te gelijken op de Ierse kustlijn. Groene velden afgebakend door stenen muurtjes. Het zonnige weer van de Lahaina kant maakt ook plaats voor koelere bewolkte weersomstandigheden ... dit past ook beter bij het Iers aandoend landschap. Ja, ook dit is Maui.

Groene "Ierse" velden in Kakahuloa
Een goede 2 maanden vertoef ik nu op de Hawaii-eilanden ... een beetje onfatsoenlijk lang verblijf op deze zonnige eilanden in de Stille oceaan. Als boetedoening voor deze zonde :-), mogen ze me altijd naar Little Beach, Maui sturen. Little beach ligt langs Big beach ... zo simpel kan het leven soms zijn. Op het grote brede strand van Big beach vind je veelal families die genieten van een dagje uit aan het strand. 

Aan het einde van Big beach ligt er een rots, als je over deze rots klautert ... stap je de wereld van Little beach in. Op zondag is er namelijk een hippie party op dit strand ... Helemaal in de jaren 60 ... 70 sfeer van love, peace and happiness :-) De banana bungalow hostel organiseert elke zondag een uitstap naar dit strand.

En de hippies ... die lopen natuurlijk het liefst in Adam en Eva kostuum. Little beach is dus een "clothing optional" beach. Er hangt wel geen voyeuristisch sfeer... er hangt eerder een sfeer van iedereen is uitgenodigd op het feest. In zwembroek of niet ... dat maakt niet echt uit. 

Een drumcirkel ... drumt het hele strand in een soort van collectieve trance ... al kan de alcohol consumptie en de hash-brownies daar ook voor iets tussen zitten. Zelfs Steven Tyler van de Amerikaanse rockgroep Aerosmith komt soms meejammen op dit hippiefeest. Het weekend voordat ik naar Little Beach ging, was hij naar verluid aan het meedrummen ... hij liep wel niet rond in zijne blote flikker, maar had een miniscuul speedo zwembroekje aan ... en dat op zijn 64ste. Volgens insiders heeft hij een villa in Kihei, Maui.



een blik op Little beach vanuit de lucht
 Vlakbij Little beach ... vind je naast de vrolijk dansende hippies ... ook de walvissen. Nu in de winter zie je ze soms, op nog geen honderd meter afstand in de lucht springen. De gemiddelde walvis houdt ook wel van een hippie-feestje :-)

Het merkwaardigste fenomeen op Little beach speelt zich toch wel onder water af .... Als je een duik neemt in de golvende zee van Little beach ... dan kun je de walvissen horen zingen. Jawel, met je hoofd onder water hoor je de liefdesliederen die de mannetjes walvissen voor de vrouwtjes zingen. Het horen van dit oergeluid in het water is zo onwerkelijk ... dit is de magie van Maui !


No comments:

Post a Comment