Thursday, February 28, 2013

We are all Canucks !

 "We are all Canucks" is de slogan van de Vancouver Canucks, het plaatselijke ijshockey team. Canucks staat voor Canadezen. Wij zijn allemaal Canadezen ! Allemaal ? Daar was ik niet van op de hoogte.  Maar enfin, om de Canadees in mij verder te ontdekken ... meer verhalen over mijn kennismaking met dit immense land. (Na Rusland, het tweede grootste land qua oppervlakte ter wereld)


Om het feit te onderstrepen dat Vancouver een stad is in het midden van de natuur, volgende foto's. De skipistes op de omringende bergen zijn te zien vanaf hartje centrum. 's Avonds zijn ze nog beter te zien, want de pistes van Grouse mountain worden verlicht.


Rondlopen in de straten van Vancouver, voedt de amateur antropoloog in mij. Als een soort van buitenaards wezen uit het sterrenstelsel "La Belgique" op ontdekkingstocht in Canada.

Hoe staan de Canadezen in het leven ? Wel, op iedere straathoek vind je wel een koffie bistro. Net zoals auto's benzine nodig hebben, zo moet de moderne stadsmens klaarblijkelijk koffie kunnen bijtanken om de dag door te komen. Of correctie ... Internet en koffie. De moderne starbucker heeft koffie in de ene hand en zit met de andere hand worldwide te wezen op zijn smartphone of laptop.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook lid ben van deze club :-).


Ook vallen de "performance" winkels op, volgestouwd met voedingsupplementen die het lichaam in topvorm moeten houden. Kracht uit een potje. Een andere manier om dat lichaam in vorm te houden, zijn de talloze fitness paleizen. De luide muziek die er speelt, hoor je tot op straat en door het huizenhoge glas van de fitnesszaak zie je de mensen zwoegen op een loopband. De "rat race" prachtig visueel weergegeven :-) Op de loopband op weg naar waar ? Voor de buitenstaander lijken ze vooral ter plaatse te trappelen.


Als toerist mag ik eventjes proeven van een taartpunt Vancouver. Hoe zou het zijn om hier echt te wonen en leven ? Wel, Dana vertelde me al dat het peperduur is om iets te huren of kopen. Dus een appartement in downtown Vancouver is alleen voor de lucky few bestemd.

the lucky few :-)
 Als minder gefortuneerde word je onverbiddelijk naar een buitenwijk gekatapulteerd. De wetten van een moderne wereldstad. Vandaar ook misschien dat op iedere straathoek een lotto-bord met daarop een vet bedrag van 20 miljoen dollar geafficheerd wordt. Als je die hoofdvogel afschiet, is het gedaan met uren in de file staan ... en gaan de poorten tot Downtown Vancouver voor je open ! Dream on beste Jan met de Pet.

Deze Tom met de Pet ... gaat verder op ontdekkingstocht "in the streets of Vancouver". Gastown is het historische centrum van Vancouver en is vernoemd naar "Gassy" Jack Deighton, een Engelse stoomboot kapitein die 1867 in Vancouver aankwam en er het eerste café (saloon) opende.

De bekendste attractie van Gastown is de stoomklok op de hoek van Cambie en Water street. Om te verkomen dat er dakloze mensen gingen slapen bovenop het rooster van het verluchtingssysteem van Vancouver's stoomverwarmingssysteem, werd er een stoomklok op geplaatst. De huidige stoomklok is een ontwerp van de Canadeze horlogemaker Raymond Saunders en dateert van 1977.



Gastown is een gezellige buurt met bars en pubs, kunstgallerijen en souvenierwinkels. Het ligt vlakbij het centraal station van Vancouver en de Granville winkelstraat.

 

Naast de cruiseschepen op weg naar Alaska, meren er ook meer exotische vervoermiddelen aan in de haven van Vancouver. Meer bepaald de watervliegtuigen. De vliegtuigen landen in hartje centrum Ze zijn een geliefd vervoermiddel voor de deputés en andere overheidsfunctionarissen die in Vancouver wonen, maar werken in Victoria op Vancouver Island ... de hoofdstad van British Columbia,.


No comments:

Post a Comment